Question about 2001 Yamaha V Star 1100 Classic

8 Answers

Motorcycle "back-fires" and often runs on one cylinder

I own a 2002 Yamaha V-STAR 1100 Custom. I have had the bike for about one year. I have had to frequently replace the rear spark plug (monthly) since it seems to "foul" out due to "back-firing" The previous owner says he had no such problem.

I replaced the IGNITION COIL to the rear cylinder because I thought it was intermitantly functioning. The problem was not corrected.

I checked the settings on the DYNA 3000 ignition system and they all were set to the mid range setting as prescribed by the operational chart that came with the bike.

I emptied the fuel tank, dried it out and checked for foreign objects and found none. I replaced the in line fuel filter.The backfiring continued.

I removed the air box cleaned it and checked all the air fittings. The problem continued.

I contacted the dealer and was told that a thouough cleaning of the dual carburator should solve the problem. I removed the carb covers, the rubber diaframs, the needle valves, I soaked them in carb cleaner. I cleaned the exposed ports, covers, inlets, and other parts dried them and reassembled the system. Once again the backfiring continued.

I have gone as far as I can with the limited knowledge that I have. Can anyone guide me from here?

Thank you for any aide that you can render.

Henry

Posted by on

8 Answers

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

    Mayor:

    An expert whose answer got voted for 2 times.

  • Contributor
  • 1 Answer

Does the bike backfire only when the throttle is being closed? The carbs have a idle enrichment circuit. If the idle enrichment diaphragms are stuck in the closed position, the bike will backfire when the throttle is shut down. You can't remove these parts for cleaning without seperating the two carb bodies (and then needing to synchronize the carbs after reassembly). A trick that worked for me...fresh fuel, and some fuel system cleaner in the tank...ride the bike at highway speeds for 20 -30 minutes...repetedly rev the engine to a high RPM then shut the throttle closed. The repeted application of high engine vaccum to the enrichment diaphragms freed the stuck diaphragms and the fresh fuel cleaned any gum and varnish that caused the trouble. I've put 20,000 miles on it since then with no backfiring.

Posted on Jun 16, 2009

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

    Mayor:

    An expert whose answer got voted for 2 times.

  • Contributor
  • 1 Answer

Sometimes what sounds like "backfiring" is actually fuel igniting in the exhaust. This typically happens with after market pipes or slip on's. The carbs come very lean from the factory and so the PMS (pilot mixture screw) needs adjusting more to the richer side. If they have not been adjusted they are still hiding underneath brass plugs on the underside of the carb by the float bowl. Carefully drill them out and adjust them out a little at a time. Mine are out at least 4 turns to get this popping to stop. Also your carbs will need syncing after this procedure. A DIY tool is easily built for under $5 if you do a google search. Go here for more information. http://www.sloneservices.com/SilverBack/VStar1100-FAQ.htm

Posted on Jun 15, 2009

  • Level 2:

    An expert who has achieved level 2 by getting 100 points

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Sergeant:

    An expert that has over 500 points.

    Champion:

    An expert who has answered 200 questions.

  • Expert
  • 320 Answers

Have you double checked the timing?

Posted on May 27, 2009

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

    Corporal:

    An expert that has over 10 points.

    Mayor:

    An expert whose answer got voted for 2 times.

    Problem Solver:

    An expert who has answered 5 questions.

  • Contributor
  • 13 Answers

What type of plugs are you using? The manual says to use NGK BPR-7ES, but these aren't usually available except at Yamaha motorcycle shops. You can use the more widely available BR-7ES, but not BP-7ES, the timing will be off at higher RPM. "R" stands for resistor which slightly delays the timing and produces a more powerful spark. "P" is a projected tip, a couple mm further into the engine.

My other suggestion is to go back to the stock ignition. I had similar problems with my first Dyna 3000 unit which I returned, then the replacement unit worked but the engine just didn't spark as hard as it does with the stock ignition. Although it can't be tuned, the VStar motor runs far better with a stock ignition.

Posted on Nov 05, 2014

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

  • Contributor
  • 2 Answers

PULL THE CARBS OFF THEY NEED AJUSTING ON THE TOP OF EACH CARB WHERE IT MEETS THE MANIFOLD ABOUT 3/8" BACK YOU WILL SEE SMALL ROUND PLATE DRILL THEM UNDER THEM IS YOUR AJUSTMENT SCREWS SCREW THEM ALL THE WAY IN AND BACK THEM OUT 11/2 TURNS U WILL BE GOOD

Posted on Mar 31, 2013

  • Carl Storms
    Carl Storms Mar 31, 2013

    also if its backfiring the carb are out of sync

×

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

  • Contributor
  • 1 Answer

The 1100 Vstar (not sure what the 600 has) comes with an a.i.s. that can cause this problem. This is an emissions control system that allows air to be drawn into the exhaust downstream of the cylinder head to ignite unburnt fuel vapor. This may cause some popping or backfiring, especially on deceleration. It's not a problem with stock exhaust, but I will be presumptuous here and assume you went to an after-market exhaust. (or removed the baffles from the stock exhaust) If this is the case you will need to disconnect the emissions system and toss it. Should solve your problem. I was fouling plugs and running rough etc. until I removed this device. Here is a link to more info regarding the emissions system and problems it causes: http://www.vstar1100.com/jack_phelps/vstar/ais.htm

Posted on Jul 18, 2010

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

    Corporal:

    An expert that has over 10 points.

    Problem Solver:

    An expert who has answered 5 questions.

  • Contributor
  • 10 Answers

I had this problem on my suziki intruder 1400 only running on one cylinder i put some fresh gas and throttle it rode off and they both kicked in .............runs good now

Posted on Sep 08, 2009

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

  • Contributor
  • 1 Answer

Check for exhaust leaks, a friend had same problem, found and welded small split in exhaust pipe
hope it helps
maddog

Posted on May 29, 2009

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE:

Hi there,
Save hours of searching online or wasting money on unnecessary repairs by talking to a 6YA Expert who can help you resolve this issue over the phone in a minute or two.

Best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.

Here's a link to this great service

Good luck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Cdi problem on V Star


Hi, Dianedauby you need "FIVE" things in order for a cylinder to run properly:
1. FUEL: in order to validate your not getting fuel spray some starting fluid into the air cleaner and hit the starter button, if it fires up and runs for a few seconds then you know you have a fuel delivery issue.
2. SPARK: remove the spark plug and with it connected to the spark plug cable ground the threads to something metal you should see a bluish white spark if not you have a faulty spark plug, spark plug cable, ignition coil, condenser, CKP, ECM, sensor or the wiring in between.
3. COMPRESSION: you must have at least 80-100 PSI for most bikes if not perform a leak down test you may have a burnt or bent valve or hole in the piston or broken rings.
4. CAM TIMING: confirm your timing marks are aligned to see if the cam chain or adjuster are worn out and the chain has skipped a couple teeth.
5. IGNITION TIMING: on older bikes check to see if your points have not closed up, timing plate has not become loose and confirm with a timing light for proper retard and advance functions, on newer bikes where timing is controlled by an ECM and is nonadjustable check you CKP, TPS, MAP, O2, sensor or it's counterpart for integrity.
For more information about your issue and valuable "FREE" downloads that you will need please click on the blue links below. Good luck and have a wonderful day.
star running on one cylinder Yamaha Star Forum
Vstar 1100 no fuel to front cylinder
Yamaha XVS1100L Service Manual
OEM parts for Yamaha
YAMAHA XVS1100 Owner Manual

Btw, I’m available to help over the phone in case u need at https://www.6ya.com/expert/gregg_c0ec1df182c7330e

Jul 20, 2012 | 1999 Yamaha V Star 1100 Custom

1 Answer

Need paint code for Yamaha V-Star 1100 custom


Hi, Anonymous the answer to this question is way above my pay grade for this situation, I would call or visit my local dealer or reputable shop's service/parts department and inquire about any possible quick fix, answers, or parts inquiry.
For more information about your issue and valuable "FREE" downloads that you will need for viewing or printing please click on the blue links below. Good luck and have a wonderful day.
Find the color code of your Yamaha Motorcycle
Yamaha XVS1100A Star 1100 Classic Touch Up Paint TouchUpDirect
Yamaha XVS1100 Service Manual
https://www.partsfish.com/page/oem-parts-for-yamaha
YAMAHA XVS1100 Owner Manual

Btw, I’m available to help over the phone in case u need at https://www.6ya.com/expert/gregg_c0ec1df182c7330e

Nov 24, 2017 | 2002 Yamaha V Star 1100 Custom

1 Answer

2002 yamaha v-star 1100 rear cylinder is running hot


Hi, Anonymous and the usual suspects are:
1. Engine oil level and SAE weight are too low or not circulating.
2. Insufficient or blocked air flow over the engine.
3. Heavy combustion chamber carbon deposits.
4. Ignition timing retarded due to faulty MAP, CKP, or CMP sensor.
5. Carburetor jetted too lean.
6. Leaking intake or exhaust valve.
7. Water coolant old or low change every two years.
8. Water pump failure.
9. Radiator clogged, cap loose or malfunctioning.
10. Radiator fans not coming on.
11. Clutch slipping, brakes dragging, heavy load, towing a trailer etc.
12. Idling too long without moving.
13. For constant hot weather temperatures, mountain, or desert riding conditions consider adding an oil cooler and or cylinder head cooler.
For more information about your issue and valuable "FREE" downloads that you will need please click on the blue links below. Good luck and have a wonderful day.
rear cylinder running hot 2002 yamaha star 1100
HELP 04 1100 custom not firing on rear cylinder
http://www.sloneservices.com/SilverBack/Other-Stuff/V-StarShopManual99-07.pdf
OEM parts for Yamaha
YAMAHA XVS1100A Owner Manual

Btw, I’m available to help over the phone in case u need at https://www.6ya.com/expert/gregg_c0ec1df182c7330e

Feb 20, 2012 | 2002 Yamaha V Star 1100 Custom

3 Answers

While riding my 2001 vstar 1100 it died dead!!!! No power anywhere battery is new and dont know alot about yamaha charging system...HELP


sounds like a problem i had with my v star if u can charge it and it starts and runs for a bit then dies again check the rectifier which charges the bike

Jun 01, 2011 | 2001 Yamaha V Star 1100 Classic

1 Answer

I have a ignition problem. One cylinder is spuratically firing. Already tried new coil and plug? Any answers.


But did you also change the spark plug cap? It unscrews off the end of the wire . It should read 5000 OHMs any reading higher or lower and you replace the cap. NGK caps run about $5 each . I always recommend replacing them as a set.

Oct 04, 2010 | 2002 Yamaha V Star 1100 Custom

1 Answer

My 2002 1100 v star classic does not run on the front cylinder, has spark, has compression, front cylinder stays cold. Back cylinder runs on spark, fuel, compression, no problem. Give any throttle and bike...


How good did you clean the carbs? The idle jets usually have small holes along the side, and if they are blocked with dirt or bad fuel, it won't idle. Make sure ALL of the passages are clear, and all jets are clear, through the center and holes in the sides of the pilot jets.

Aug 03, 2010 | 2002 Yamaha V Star Classic

1 Answer

Dj683 i installed bub pipes on my 2000 yamaha


I too had this popping back fire on my 2004 Yamaha 1100 custom.
Seems the AIS system is causing this.

This site has an excellent PDF file and instructions.
http://www.sloneservices.com/SilverBack/Other-Stuff/AIS%20Removal.pdf
There is also a simple way to block of the AIS without stripping it off the bike. Reversible too!
(Usually my first choice to see if the desired results are achieved.)

Good luck!
Loved my BUB pipes too!

Jul 12, 2009 | 2006 Yamaha V Star 1100 Custom

1 Answer

Virago overheat and back fire


is fan working at low speed and idle?

Jun 09, 2009 | 1999 Yamaha V Star 1100 Custom

1 Answer

2002 v star 1100 classic will not start


You might have a bad voltage regulator that killed the battery,how long did it run? Was it on a high idle(choked)?

Mar 31, 2009 | 2002 Yamaha V Star 1100 Classic

Not finding what you are looking for?
2001 Yamaha V Star 1100 Classic Logo

9,264 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Yamaha Experts

vince

Level 3 Expert

1234 Answers

Steve Sweetleaf
Steve Sweetleaf

Level 3 Expert

1175 Answers

D. E. Hev

Level 3 Expert

1187 Answers

Are you a Yamaha Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...